You are currently viewing Sådan nyder du den sprøde og salte snack uden gluten 

Sådan nyder du den sprøde og salte snack uden gluten 

Hvad er chips, og hvorfor indeholder de gluten? 

Chips er en populær snack, som mange mennesker elsker for dens sprøde, salte og krydrede smag. Chips er lavet af tynde skiver af kartofler, som er friturestegt eller ovnbagt, og som er krydret med salt, peber, paprika, ost, løg, hvidløg eller andre smagsstoffer. Chips indeholder ofte gluten, fordi de bruger hvedestivelse eller hvedemel som et overfladebehandlingsmiddel, der giver chipsene en bedre kvalitet, holdbarhed og smag. Gluten er et protein, der findes i visse kornsorter, som hvede, rug og byg, og som kan forårsage problemer for nogle mennesker, der ikke kan fordøje det ordentligt. 

Hvordan laver man glutenfri chips? 

At lave glutenfri chips er ikke så svært, som man måske tror. Man kan nemlig undgå at bruge hvedestivelse eller hvedemel, og i stedet bruge majsstivelse, kartoffelmel, risstivelse eller tapioka som et overfladebehandlingsmiddel. Disse stivelsesformer har forskellige egenskaber, så man kan eksperimentere med dem og finde ud af, hvad der passer bedst til ens præferencer. Man kan også bruge forskellige typer af kartofler, som f.eks. bagekartofler, søde kartofler, lilla kartofler eller pastinakker, og skære dem i forskellige former, som f.eks. runde, ovale, stave eller krøllede. Man kan også bruge forskellige typer af olie, som f.eks. solsikkeolie, rapsolie, olivenolie eller kokosolie, og forskellige typer af krydderier, som f.eks. salt, peber, paprika, oregano, rosmarin eller timian. Her er et eksempel på en opskrift på glutenfri chips, som man kan prøve at lave: 

Skyl og skræl 1 kg bagekartofler, og skær dem i tynde skiver med en kniv eller en mandolin. 

Læg kartoffelskiverne i en stor skål med koldt vand, og lad dem stå i 30 minutter. Dette vil fjerne noget af stivelsen fra kartoflerne, og gøre dem mere sprøde. 

Tænd ovnen på 200 grader, og beklæd to bageplader med bagepapir. 

Hæld vandet fra kartoffelskiverne, og tør dem godt med et rent viskestykke eller køkkenrulle. 

Pisk 2 spsk majsstivelse, 1 tsk salt, 1/2 tsk peber og 1/2 tsk paprika sammen i en lille skål. 

Strø stivelsesblandingen over kartoffelskiverne, og vend dem godt rundt, så de er dækket af et tyndt lag. 

Læg kartoffelskiverne i et enkelt lag på de beklædte bageplader, og dryp 2 spsk solsikkeolie over dem. 

Bag kartoffelskiverne i ovnen i 15-20 minutter, eller indtil de er gyldne og sprøde. Vend dem halvvejs igennem bagetiden, og hold øje med dem, så de ikke brænder på. 

Tag kartoffelskiverne ud af ovnen, og lad dem køle af på en bagerist. 

Spis chipsene som de er, eller server dem med en dip, som f.eks. ketchup, mayonnaise, salsa eller guacamole. 

Hvad er fordelene og ulemperne ved glutenfri chips? 

At spise glutenfri chips kan have både fordele og ulemper, afhængigt af ens situation og motivation. Nogle af fordelene er: 

Man kan reducere eller eliminere symptomerne på glutenintolerans eller cøliaki, hvis man har det. 

Man kan nyde en sprød og lækker snack, som er lavet af naturlige ingredienser, og som har en god smag og konsistens. 

Man kan spare penge, ved at lave sine egne chips, i stedet for at købe dem i butikkerne. 

Nogle af ulemperne er: 

Man kan have svært ved at finde glutenfri chips i butikkerne, hvis man ikke har lyst til at lave sine egne. 

Man kan få for meget fedt, salt eller krydderier, hvis man spiser for mange chips, og det kan have negative effekter på ens sundhed. 

Man kan opleve, at glutenfri chips er mindre holdbare, mere bløde eller mindre ensartede end glutenholdige chips, og det kan påvirke ens tilfredshed. 

Hvilke glutenfri chipsprodukter kan man anbefale? 

Der findes også nogle glutenfri chipsprodukter på markedet, som man kan købe eller bestille online, hvis man ikke har tid eller lyst til at lave sine egne chips. Nogle af de glutenfri chipsprodukter, som man kan anbefale, er: 

Tyrrells chips: En engelsk producent af chips, som bruger kartoffelmel til at lave glutenfri chips. De har mange varianter af chips, som f.eks. salt, peber, eddike, ost, løg, hvidløg, chili og rosmarin. 

Kims chips: En dansk producent af chips, som bruger risstivelse til at lave glutenfri chips. De har både klassiske og nye varianter af chips, som f.eks. salt, paprika, sour cream, barbecue, oregano og pizzasmag. 

Lay’s chips: En amerikansk producent af chips, som bruger tapioka til at lave glutenfri chips. De har både almindelige og lette varianter af chips, som f.eks. salt, peber, ost, løg, hvidløg, ketchup og salsa. 

Leave a Reply